AA-V zoekt een werfleider en een asbestverwijderaar. Interesse? Bekijk onze vacatures.

Hoe herkent u asbest in leidingisolatie?
Hoe herkent u asbest in leidingisolatie? Is uw woning gebouwd tussen 1950 en 2001? Dan is de kans groot dat er asbesthoudende plaasterisolatie rond uw cv-buizen zit. Waarom werd deze plaasterisolatie gebruikt?

Hoe herkent u asbest in leidingisolatie? Is uw woning gebouwd tussen 1950 en 2001? Dan is de kans groot dat er asbesthoudende plaasterisolatie rond uw cv-buizen zit. Waarom werd deze plaasterisolatie gebruikt? Hoe kan u asbesthoudende plaasterisolatie herkennen? En wat is de beste manier om het te laten verwijderen?

Waarom werd er asbest gebruikt in leidingisolatie?

Naast het feit dat asbest goedkoop was, werd het ook gekozen voor zijn brandwerende en isolerende eigenschappen, wat het dus ideaal maakte om leidingen mee te isoleren. Het witte omhulsel, samengesteld uit isolatiemateriaal, jutedoek en pleisterwerk vermengd met asbestvezels, was een budgetvriendelijke manier om de warmte in de buizen te kunnen behouden. Vooral verwarmingsbuizen in kelders en stookruimtes werden omwikkeld met jute en asbesthoudende plaaster om het risico op brand aan cv-ketels te beperken.

Hoe kunt u asbest in isolatie herkennen?

De leidingen hebben meestal een diameter van 15 à 20 cm. Het asbest zit in de buitenste pleisterlaag en heeft een witgrijze kleur maar kan uiteraard ook in een andere kleur geverfd zijn. Wat men in die tijd natuurlijk niet wist, was dat asbest schadelijk is voor de gezondheid. Asbesthoudende plaatsterisolatie valt onder niet-hechtgebonden asbest en is dus zéér gevaarlijk voor de gezondheid. De hechting van de isolatie komt na verloop van tijd los waardoor de vezels vrijkomen. Inademen van deze asbestvezels kan leiden tot kanker en asbestose. Het asbest zit verwerkt in het plaaster en niet in de isolatie zelf. Het asbestgehalte ligt tussen 10 en 30% en is meestal Amosiet (bruine asbest) of soms crocidoliet en heel zelden chrysotiel (witte asbest).

Waarom moet u het asbest laten verwijderen door een professionele asbestverwijderaar?

Asbesthoudende leidingisolatie valt onder de ongebonden toepassingen van asbest. Deze toepassingen mag u als particulier niet zelf verwijderen en moeten door een professionele asbestverwijderaar verwijderd worden. Naast enorme gezondheidsrisico’s kan u als particulier ook nergens terecht om het asbest kwijt te geraken. Een professionele asbestverwijderaar beschikt over de nodige kennis en het juiste materiaal om asbest veilig te kunnen verwijderen. Bovendien zijn professionele asbestverwijderaars opgeleid om dit gevaarlijk werk te kunnen uitvoeren. Een professionele asbestverwijderaar werkt met de juiste methode, die specifiek wordt toegepast voor het verwijderen van asbesthoudende leidingisolatie (hermetische zone). De werkruimte wordt hermetisch afgesloten en in onderdruk gehouden zodat er geen asbestvezels uit de ruimte kunnen ontsnappen

Niet zeker of uw cv-buizen asbesthoudende isolatie bevatten? Om 100% zeker te zijn kunt u een asbeststaal laten nemen door een erkende verwijderaar of adviesbureau. Zij kunnen het staal laten onderzoeken in een erkend labo en u 100% zekerheid geven.

Meer informatie of een offerte nodig?

Interesse in een samenwerking of op zoek naar informatie of een offerte? Neem zeker contact met ons op via telefoon of mail en wij helpen u graag verder. 

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin