AA-V zoekt een werfleider en een asbestverwijderaar. Interesse? Bekijk onze vacatures.

Onze top 5 van meest voorkomende asbestverdachte materialen
Asbest werd tot de jaren negentig breed toegepast. Tot die tijd was er weinig tot niets bekend over de gezondheidsrisico's van asbesthoudend materiaal. Asbestvezels zijn doorheen de jaren verwerkt in meer dan 3000 toepassingen (van remschoenen tot isolatie rond leidingen van centrale verwarming). In dit blog artikel bespreken we onze top 5 van meest voorkomende asbestverdachte materialen.

1. Golfplaten

We kennen ze allemaal: de golfplaten op oude schuurtjes, stallen en garages. Zijn de golfplaten van voor 1991? Dan gaat het naar alle waarschijnlijkheid om asbestdaken. Naast deze indicatie zijn asbesthoudende golfplaten te herkennen aan de structuur. De onderkant van de platen hebben meestal een honingraatstructuur.

Hoe te herkennen?
Ongeveer 5mm dik. Kleur lichthrijs, zwart of rood.

bigstock Asbestos Removal Roofer Repla 232124710 e1605265807751

2. Leien op daken en gevels

Vroeger werden er asbestvezels in kuntleien verwerkt. Het asbest maakte ze sterker en minder brandgevoelig dan de toen gangbare kuntsleien. Asbest in leien was niet alleen voorbehouden aan dakleien en asbest golfplaten, ook in gevelbeplating en gevelleien die gebruikt werden om buitenmuren mee te bekleden, werd asbest gebruikt.

Hoe te herkennen?
Vlakke kunstleien in asbestcement, met of zonder coating. Kleur zwart, rood of ongekleurd grijs.

iStock 184835691
Asbestos cleanup.If you want more images with asbestos removal in progress please click here.

3. Isolatie rondom leidingen van centrale verwarming

Het witte omhulsel, samengesteld uit isolatiemateriaal, jutedoek en pleisterwerk vermengd met asbestvezels, was een budgetvriendelijke manier om de warmte in de buizen te kunnen behouden. Vooral verwarmingsbuizen in kelders en stookruimtes werden omwikkeld met jute en asbesthoudende plaaster om het risico op brand aan cv-ketels te beperken.

Hoe te herkennen?
De leidingen hebben meestal een diameter van 15 à 20 cm. Het asbest zit in de buitenste pleisterlaag en heeft een witgrijze kleur maar kan uiteraard ook in een andere kleur geverfd zijn.

iStock 1161433678
Basement plumbing pipes wrapped with asbestos insulation.

4. Vloertegels en vloerlijm

Voor 1990 werden vaak kleine vinyltegels gebruikt als vloerafwerking. De vinyltegels waren meestal dun met een gevlamd patroon in asbethoudende vinyl. Om deze tegels goed vast te lijmen werd soms asbestlijm gebruikt.

Hoe te herkennen?
De tegels breken bij buiging en zijn vaak bevestigd met asbesthoudende lijm. Kleur bruin of zwart.

5. Onderdak beplating en dakisolatie

In het verleden werden asbesthoudende onderdakplaten gebruikt. Hechtgebonden onderdakplaten zijn asbestcementplaten die vaste cellulosevezels bevatten gebonden met een bindmiddel. Tot de jaren 90 werden deze veel gebruikt voor leien en pannendaken.

Hoe te herkennen?
Meestal dunne plaat van het type menuiserite in asbestcement vermengd met cellulosevezels. Kleur roos, lichtgrijs of geel.

Herkent u deze materialen?

Herkent u deze materialen bij u thuis? Wilt u 100% zeker weten of ze al dan niet asbest bevatten? Neem vandaag nog contact met ons op, de eerste 50 staalnamen zijn gratis!*

Meer informatie of een offerte nodig?

Interesse in een samenwerking of op zoek naar informatie of een offerte? Neem zeker contact met ons op via telefoon of mail en wij helpen u graag verder. 

*Het privacy statement en algemene voorwaarden van AA-V zijn van toepassing op deze actie.
De staalname wordt enkel gedaan bij een vermoedelijk risico op aanwezigheid van asbest.
De algemene voorwaarden van de actie kunnen te allen tijde veranderen zonder voorafgaande kennisgeving.

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin