AA-V zoekt een werfleider en een asbestverwijderaar. Interesse? Bekijk onze vacatures.

Mag u asbest vervuild regenwater gebruiken voor wc en wasmachine?
Veel mensen maken thuis gebruik van regenwater voor de toiletten en de wasmachine. Bij de aanwezigheid van asbest ontstaat er echter onduidelijkheid. Is dit wel veilig om te doen? Laten we het gebruik van beide onderdelen van uw woning er even bij pakken.

Asbestvervuiling en regenwatergebruik

Veel mensen maken thuis gebruik van regenwater voor de toiletten en de wasmachine. Bij de aanwezigheid van asbest ontstaat er echter onduidelijkheid. Is dit wel veilig om te doen? Laten we het gebruik van beide onderdelen van uw woning er even bij pakken.

Vervuild regenwater en wasmachine

Bij het gebruik van regenwater is er een goede kans dat er asbestvezels in het regenwater zitten. Dit water noemen we dan als het ware ‘besmet’. Op het moment dat u deze dan voor de wasmachine gebruikt, bestaat er een kans dat er asbestvezels loskomen. Deze asbestvezels hechten zich dan vast aan uw kledij. En op het moment dat u deze kledij dan aantrekt, komt u direct in aanraking met het asbest.

Een groot risico op dat moment is bijvoorbeeld dat u de asbestvezels inademt. En dit is voor ons als mens in potentie erg schadelijk. Het is daarom goed om dit op alle mogelijke manieren te voorkomen. We raden het gebruik van regenwater voor de wasmachine dan ook niet aan. Deze aanbeveling kan u ook nalezen op de website van de Vlaamse Overheid.

Het beste wat u kunt doen, is de wasmachine gewoon weer aansluiten op het leidingwater. Daarbij onderneemt u direct actie richting het vervangen van uw asbest dak. Dit is vandaag de dag namelijk op een professionele wijze voor een goede prijs mogelijk. U pakt het probleem dan bij de bron aan. Hierdoor is het op termijn alsnog gewoon weer mogelijk om regenwater voor uw wasmachine te gebruiken.

De vervanging van een asbest dak verloopt relatief snel. Voor u het weet, bent u dan voor eens en altijd van de problemen af. U hoeft zich niet meer om de zoveel tijd zorgen te maken over asbest in uw woning. Dat is voor veel mensen toch wel een fijne gedachte.

Vervuild regenwater en toilet

Dan is er ook nog het tweede punt; het gebruik van regenwater voor het toilet. Zo kiezen veel mensen er ook voor om in het toilet regenwater te laten stromen, voor het spoelen van de wc. Maar is dit met asbest in het dak nog wel veilig?

Op het moment dat het water voor in de toiletten besmet is met asbestvezels, vormt dit geen risico. U kunt dus met een gerust hart de toiletten spoelen met regenwater. Aangezien er geen direct contact optreedt met u zelf, loert er ook geen gevaar. Bijvoorbeeld op het inademen van de mogelijk aanwezige asbestvezels.

Hoe dan ook doet u er goed aan om voor asbestverwijdering te kiezen. Onduidelijkheden als deze zijn dan voorgoed verleden tijd.

Meer informatie of een offerte nodig?

Interesse in een samenwerking of op zoek naar informatie of een offerte? Neem zeker contact met ons op via telefoon of mail en wij helpen u graag verder. 

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin