Om asbest uit onze woningen te saneren tegen 2034, kent de Vlaamse overheid subsidies toe aan mensen die hun oud asbestdak laten vervangen door een nieuw geïsoleerd dak.
Asbest komt niet alleen voor in de typische golfplaten
In veel achtertuinen in Vlaanderen zien we nog veel daken met de typische golfplaten. Deze golfplaten zitten vol met asbest en zijn daarom een schoolvoorbeeld van schadelijke en gevaarlijke daken. Wat veel mensen niet weten, is dat leien daken en veel vezelcementdaken ook vaak asbest bevatten. De Vlaamse overheid heeft enkele jaren geleden een plan gelanceerd om woningen sneller asbestvrij te maken door aan particulieren een forse subsidie toe te kennen.
Decennia geleden was asbest één van de populairste bouwmaterialen vanwege haar goede eigenschappen: asbest is bijvoorbeeld brandwerend, slijtvast en goedkoop. Sinds het jaar 2001 is het gebruik van asbesthoudende toepassingen verboden. In Vlaanderen komt asbest nog voor in ongeveer 2,7 miljoen woningen. Het Vlaams Bureau voor de Afvalverwerking (OVAM) schat dat er in Vlaanderen ongeveer 86 miljoen m² asbestcement daken en buitenmuren staan. Voor de woningen gaat het om 865.000 ton asbest. Dit alles moet verdwijnen tegen 2034, het jaar waarin Vlaanderen de woningen asbestvrij wil verklaren.
Laat uw asbestdak zo snel mogelijk vervangen
De meeste asbesthoudende daken dateren van vóór 1990. Zolang een dak in goede staat is, bent u niet verplicht om het direct te vervangen. Hoe ouder het dak, hoe groter het gezondheidsrisico. Asbestdaken hebben naast de gekende gezondheidsrisico’s nog meer nadelen. U kunt bijvoorbeeld uw regenwater niet hergebruiken voor de was, de kans bestaat dat u geen zonnepanelen mag plaatsen en kleine reparaties aan uw dak zijn vaak duur omdat ze de nodige veiligheidmaatregelen vereisen. Daarnaast zijn asbestdaken geen duurzame optie omdat ze meestal weinig of geen isolatie hebben. Als u uw asbestdak laat vervangen door een goed isolerend dak bespaart u veel aan extra kosten. Sterker nog. U krijgt er zelfs een mooie subsidie voor.
Wanneer is de Vlaamse subsidie van toepassing
U kunt een premie aanvragen voor de verwijdering van asbesthoudende materialen tijdens uw renovatiewerken. De verhoging van het premiebedrag geldt voor zowel woon- als niet-woongebouwen: dak- of zoldervloerisolatie met 8 euro/m² buitenmuurisolatie aan de buitenzijde met 8 euro/m². De facturen van de asbestverwijdering en van het aanbrengen van de isolatie mogen niet meer dan 12 maanden uit elkaar liggen, en moeten beiden vanaf 1/1/2021 opgemaakt zijn.
Meer informatie of een offerte nodig?
Interesse in een samenwerking of op zoek naar informatie of een offerte? Neem zeker contact met ons op via telefoon of mail en wij helpen u graag verder.