AA-V zoekt een werfleider en een asbestverwijderaar. Interesse? Bekijk onze vacatures.

Premies voor het verwijderen van asbest voor particulieren
De Vlaamse regering voorziet heel wat premies voor het verwijderen van asbest voor particulieren. Welke? Dat kunt u in dit artikel lezen.

Premies via Fluvius

De premie hiervoor bedraagt 8 euro per vierkante meter en kunt u aanvragen bij netbeheerder Fluvius. Komen in aanmerking voor de premie:

 • elke particulier die zijn gevel isoleert (ook spouwmuur telt mee) en tegelijk ook de asbesthoudende gevelbekleding laat verwijderen.
 • elke particulier die zijn dak isoleert en tegelijk ook de asbestleien en/of het asbesthoudend onderdak laat verwijderen. Dat kan gaan om asbestleien, asbest golfplaten enz…
 • geldt zowel voor residentiële als niet residentiële gebouwen

Deze premie komt bovenop de subsidie voor dak -en zoldervloerisolatie (in 2021 is dat nog steeds 4 euro per vierkante meter), dus u ontvangt in totaal 12 euro per vierkante meter voor de combinatie dakisolatie én het verwijderen van uw asbestdak.

Wilt u een asbesthoudende dak- of gevelbekleding (laten) verwijderen zonder het te isoleren? Ook dan kan u van een subsidie van de OVAM genieten.

Aan welke voorwaarden moet u voldoen om aanspraak te maken op deze premie?

U heeft recht op deze premie wanneer u aan onderstaande voorwaarden voldoet:

 • u de werken laat uitvoeren door een professionele aannemer. De aannemer moet werken volgens de code van goede praktijk van de OVAM;
 • het verwijderen van het asbestdak (of gevel) én het isoleren gebeurt binnen de 12 maanden;
 • de factuur volgende zaken bevat: datum van uitvoering, totale oppervlakte, de totale kostprijs en het gewicht per type asbestmateriaal.

Er is, in tegenstelling tot heel wat andere premies, geen maximum inkomensgrens,om aanspraak te maken op een subsidie. Lees voor de zekerheid even de folder van Fluvius

Premies via steden en gemeenten

Verschillende gemeenten/steden bieden volgende ondersteuningspakketten aan:

 • ophalen aan huis van asbestcementen afval in platenzakken of containers;
 • aanbieden van verpakkingsmateriaal om zelf kleine hoeveelheden asbestcement veilig naar het recyclagepark te brengen
 • een groepsaankoop voor de vervanging van asbesthoudende dak- of gevelbekleding, eventueel in combinatie met ophaling aan huis
 • een groepsaankoop voor de verwijdering van niet-hechtgebonden asbesttoepassingen met 50% subsidie (zoals leidingisolatie of vloerbekleding) door een erkende asbestverwijderaar.
 • doe het zelf pakketten wanneer u zelf asbest verwijdert

Wil u graag uw asbestdak laten verwijderen? Wilt u weten hoeveel het kost en weten voor welke premies u in aanmerking komt?  Neem dan gerust contact met ons op.

Voor inwoners van de Stad Antwerpen is er een extra subsidie voor het verwijderen van asbest rond buizen en in vloerbekleding. Lees er alles over in ons blogbericht rond deze premie

Ongeveer dezelfde premie is van toepassing voor particulieren die wonen in de Provincie Limburg. OVAM werkt hier samen met DUBO Limburg: De huisdokter. Alle informatie kunt u hier terugvinden.

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin