Gezonheidsrisico’s van asbest beperken
Zoals we allemaal weten, kan asbest longschade en kanker veroorzaken. Als u mogelijk asbest in uw woning heeft aangetroffen, hoeft u niet meteen te vrezen voor uw leven maar het is wel noodzakelijk om voorzichtig te werk te gaan. Asbest is vooral schadelijk wanneer grote hoeveelheden vezels, die met het blote oog onzichtbaar zijn, vrijkomen en (herhaaldelijk) worden ingeademd. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer asbest in slechte staat verkeert of wanneer er aan gewerkt wordt. Zolang asbest op de juiste manier wordt behandeld, komen er weinig vezels vrij.
Gebruik van asbest in woningen
In het verleden werd asbest gebruikt voor duizenden bouwmaterialen, waaronder dakbekleding en dakisolatie. Sinds 1998 is de productie, handel en hergebruik van asbesthoudende producten verboden. Ondanks het verbod kunnen mensen nog steeds asbest in woningen aantreffen. Wilt u weten of er asbest in uw woning aanwezig is? Neem dan contact op met AA-V voor een analyse.
Asbest in onderdakplaten
In het verleden werden asbesthoudende onderdakplaten gebruikt. We onderscheiden twee types: hechtgebonden onderdakplaten en niet-hechtgebonden onderdakplaten. Met name de hechtgebonden variant werd vooral gebruikt voor onderdaken. Hechtgebonden onderdakplaten zijn asbestcementplaten die vaste cellulosevezels bevatten, gebonden met een bindmiddel. Tot de jaren 90 werden deze veel gebruikt voor leien en pannendaken. Niet-hechtgebonden onderdakplaten zijn asbestcementplaten met een lage dichtheid en dus minder sterk. Deze werden niet zo vaak gebruikt.
Hoe herkent u een onderdak met asbest?
Met het blote oog zijn producten die asbest bevatten niet altijd gemakkelijk te identificeren. Asbest plaatmateriaal is meestal te herkennen aan de gewafelde honinggraad structuur en de opbouw in meerdere lagen. Hechtgebonden onderdakplaten zijn zacht aanvoelende dunne lichtgrijze, roze of gele platen. Deze platen werden vaak gebruikt als isolatiemateriaal voor leien- en pannendaken. Niet-hechtgebonden onderdakplaten zijn witgrijze of hebben een andere kleur. Zoals u ziet is het niet altijd gemakkelijk om asbesthoudende onderdakplaten te herkennen. Wilt u echt zeker zijn? Laat dan een asbeststaalname doen door een gecertificeerd bedrijf. Ook hier kan AA-V als professionele asbestverwijderaar voor zorgen.
Onderdak met asbest laten verwijderen?
Vandaag de dag bent u als particulier niet verplicht om asbesthoudende toepassingen te verwijderen. Tenzij het asbest in slechte staat is en bij renovatiewerken bloot komt te liggen. Toch is het beter om dit wel te doen omdat na verloop van tijd de vezels loskomen door slijtage en veroudering. Ook zal het normalieter vanaf 2022 verplicht zijn om een asbestinventaris te bezitten als u uw woning verkoopt. Uiteraard zal een woning die geen asbest bevat voor een betere prijs verkocht worden dan wanneer er nog asbest aanwezig is.
Wilt u advies over asbest of wilt u asbesthoudende toepassingen professioneel laten verwijderen? Neem contact op met AA-V voor meer informatie en/of een vrijblijvende offerte.
Meer informatie of een offerte nodig?
Interesse in een samenwerking of op zoek naar informatie of een offerte? Neem zeker contact met ons op via telefoon of mail en wij helpen u graag verder.