AA-V zoekt een werfleider en een asbestverwijderaar. Interesse? Bekijk onze vacatures.

Al 415.000 m² asbestdak verwijderd op 339 verschillende locaties
De OVAM lanceerde afgelopen najaar een asbestinzamelactie voor de land- en tuinbouwsector.

De OVAM lanceerde afgelopen najaar een asbestinzamelactie voor de land- en tuinbouwsector. Deze actie is tot nu toe een succes want ondertussen werden er al voor 415.000 m² asbestdaken verwijderd op 339 verschillende locaties.

camila gallon EivAX09renY unsplash

Sinds de start van de actie

Sinds eind september 2021, de start van de actie, hebben er al 1.800 landbouwers zich aangemeld voor de actie asbestophaling in land-en tuinbouw. De actie is bedoeld om landbouwers met asbestdaken te ontzorgen. De OVAM regelt gratis de ophaling en verwerking van asbestcementen dakelementen. De ontmanteling en de heraanleg van het dak is voor de rekening van de landbouwer. Hiervoor kan de landbouwer contact opnemen met een erkende asbestverwijderaar want er is ook een subsidie beschikbaar voor landbouwers die hun daken asbestveilig willen laten maken.

Subsidie

Zij kunnen een subsidie aanvragen voor de renovatie van een asbestdak (stallen, hangars, magazijnen) via het het Vlaams Investeringsfonds (VLIF). Het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF) ondersteunt land- en tuinbouwbedrijven bij de renovatie van magazijnen, hangars en (dieren)stallen met asbestdaken. Alles in samenwerking met de OVAM. De voorziene premiepot van 1.5 miljoen euro, werd om asbest versneld te verwijderen, door de Vlaamse Regering recent verdubbeld tot 3 miljoen euro. Dit dankzij het relanceplan, dat ook wel “Vlaamse Veerkracht” genoemd wordt. 

De OVAM haalde al op 339 verschillende locaties asbestcementafval op, goed voor 415.000 m² asbestdaken of 26.000 ton asbestcement. Ongeveer drie kwart van de ophalingen kadert in de renovatie of vervanging van daken. In de overige gevallen gaat het om gebouwen die gesloopt worden, ongeveer even vaak met heropbouw als zonder heropbouw. De ophalingen verlopen vlot, onder meer dankzij de uitstekende samenwerking met de landbouworganisaties (Boerenbond, VAC en Algemeen Boerensyndicaat).

Meer informatie of een offerte nodig?

Interesse in een samenwerking of op zoek naar informatie of een offerte? Neem zeker contact met ons op via telefoon of mail en wij helpen u graag verder. 

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin